Nu e corect

„Universitatea Bicocca din Milano a anulat un curs despre Dostoevsky: să nu generăm controverse. Dirijorul rus Valery Gergiev a fost concediat de Filarmonica din Munchen pentru că n-a vrut să-l condamne public pe Putin. Adică, să declare că este Ucraina. Sunt doar două exemple.”

Citind cele de mai sus pe blogul lui Aldus, mi-am adus aminte de o postare de pe Facebook a sopranei Anna Netrebko. Traduc doar paragraful care cred că merită cea mai mare atenţie şi cu al cărui conţinut sunt întru totul de acord:

„Vreau totuşi să adaug ceva: nu e corect să obligi artiştii, sau orice alte celebrităţi, să-şi exprime public opinia şi să-şi acuze propria ţară. Asta trebuie să fie alegerea fiecăruia. Ca şi mulţi alţi colegi ai mei, nu sunt om politic. Nu sunt expertă în politică. Sunt artistă şi scopul meu este să unesc oamenii, mai presus de ceea ce îi separă în plan politic.”

Despre Vero

Îmi place să scriu, dar e mai uşor şi mai rentabil să traduc ce-au scris alţii.
Acest articol a fost publicat în despre lume şi viaţă :P, lumea operei și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

34 de răspunsuri la Nu e corect

  1. rofstef zice:

    Mnda, nu sunt corecte astfel de abordări pentru că deja se ajunge la alte lucruri. Mi se par discriminări, ca să nu zic rasism.
    Numai bine îți doresc !

    Apreciat de 2 persoane

  2. Drugwash zice:

    Mi se conturează o idee în minte dar e prea serioasă ca s-o arunc aici aşa fără explicaţii, or asta mi-e cam peste mînă acum cînd am de furcă cu treburi mai… reale.
    Pot spune doar că extrem de puţini oameni îşi pot menţine convingerile şi pot gîndi mai profund dincolo de manipularea inerentă din toate mediile. Altfel ar fi trebuit să fie de mult împuşcaţi şi Bush Jr. cu clica pentru ce-au făcut în Irak şi mulţi alţii de pe glob care au produs moarte şi suferinţă aparent nejustificate. Dărîmarea statuilor – la propriu şi la figurat – ar trebui fie să nu se întîmple deloc fie să se întîmple coordonat şi simultan în toate colţurile Pămîntului, după care ne-am putea mîndri cu „resetarea”: zero istorie, zero cultură, zero educaţie. Generaţia zero. Barat!

    Apreciat de 4 persoane

    • Vero zice:

      Din păcate, nu suntem prea departe de resetarea aia. Fiindcă sunt deja prea mulţi cu zero logică. Zero barat!

      Apreciat de 1 persoană

      • Drugwash zice:

        O fi ceva din radiaţiile solare ori din apă care-i tîmpeşte pe oameni, altfel nu-mi explic cum de au uitat efectiv să gîndească raţional şi în primul rînd uman. Toţi urmează fără crîcnire ordine lătrate de nişte mafioţi criminali complet cretini care nu au alt scop în existenţa lor mîrşavă decît propria bunăstare, puterea absolută asupra planetei şi inerent a locuitorilor ei din orice specie. Toţi se lasă manipulaţi copilăreşte de către cîţiva plătiţi în acest scop, şi ajung să se încaiere între ei în toate mediile şi prin toate mijloacele la dispoziţie, cedînd instinctului animalic şi nu raţiunii. Toţi pretind să aibă exclusiv ei dreptate – şi mulţi au, dar numai din propriul punct de vedere – fără să le dea prin cap să facă un pas-doi în spate ca să observe imaginea de ansamblu şi să înţeleagă că dreptatea e numai una şi îi înglobează pe toţi.

        Pare că a fost declanşată intenţionat şi la scară globală „legea junglei”, ca unul dintre cîteva teste aplicate speciei umane, teste ale căror rezultate vor decide… şi aici e chestiunea aia serioasă şi importantă de care spuneam prima dată: care e, de fapt, scopul tuturor frămîntărilor din perioada recentă şi cine sînt realii iniţiatori?

        Ei bine, deşi nu am fost şi nu sînt o persoană credincioasă, religioasă, după urmărirea serialului documentar „Ancient Aliens” am ajuns să înţeleg că scrierile antice, traduse corect după cunoştinţele tehnologice (şi nu numai) ale prezentului, pot căpăta un cu totul alt înţeles – unul mult mai logic şi credibil decît interpretările forţate, greşite şi uneori puerile din trecut. Ca atare, o explicaţie posibilă şi chiar probabilă a stării de lucruri curente ar fi ceea ce s-a tot vehiculat prin diverse medii ca „a doua venire a lui Hristos”, „ziua judecăţii”, „apocalipsa” şi alte denumiri asemănătoare.

        Poate că am luat-o razna şi bat cîmpii, poate am înţeles totul greşit sau cum am vrut eu să înţeleg, dar coroborînd puţinele amintiri din copilărie cu idei şi fraze repetate de maică-mea şi de mulţi alţii în real sau online, am ajuns la concluzia că populaţia umană de pe planeta asta e doar o „cultură de test” – aşa cum fac biologii cu diverse bacterii/viruşi/etc pentru studiu – şi a venit vremea ca „specialiştii” să verifice rezultatele după timpul convenit la început – timp care pentru noi pare enorm şi imposibil dar pentru ei e un mizilic. Şi poate că simpla frază „fericiţi cei săraci cu duhul, căci a lor va fi împărăţia cerurilor” nu e un simplu îndemn la obedienţă sau altceva asemănător ci literalmente cei care trec o anume sumă de teste şi se încadrează în specific vor fi îmbarcaţi pe nave stelare cu o destinaţie necunoscută nouă, în timp ce restul vom fi eliminaţi drept necorespunzători.

        E o posibilitate, sau o aiureală. Nu ştiu şi probabil nu va afla nimeni decît atunci cînd va fi prea tîrziu. Pentru mine oricum nu contează, nu-mi mai pasă cu adevărat de nimic, în afară poate de amărîţii ăştia de copii care depind de mine (şi eu de alţii) şi care iată mai dispar unul cîte unul. Goldy a dispărut de ieri de la 11 dimineaţa; am urmărit înregistrările de supraveghere şi atunci a fost ultima oară cînd a apărut, uşor chircit de spate, ceea ce ar putea indica probleme cu stomacul sau altceva. Sper să nu fi fost răpit pentru disecţie. 😦

        Apreciat de 1 persoană

        • Vero zice:

          Ştiu cum e cu „amărâţii de copii”. 😦
          La ţară erau 11 când a trecut soacră-mea în grija noastră. Am plecat de-acolo luând-o cu noi doar pe Chiţurina (doar pe ea a acceptat-o Grişka şi oricum nu puteam ţine mai mulţi la etajul 5, într-un apartament de 2 camere). Ce s-a întâmplat cu ceilalţi am scris aici: https://anaveronica.wordpress.com/2018/01/20/si-din-cati-au-fost-aseara-am-ramas-numai-noi-trei/.
          Iar acum pot să adaug că habar n-am ce s-a ales de cei adoptaţi, dacă mai tăiesc sau nu, dar cei trei rămaşi în casa de baştină nu mai sunt. Motanii au fost ucişi de câinii lăsaţi liberi de un vecin, iar pisica (sterilizată de noi) a dispărut. 😦

          Oricât ar părea de… fantezist, la „cultura de test” m-am gândit şi eu, ca la unica explicaţie plauzibilă pentru toată mascarada cu virusul şi cu vaccinul.
          Dar şi eu nu-mi fac griji decât pentru cele două pisici din dotare, care, nevind învăţate cu lumea din afara apartamentului, depind de noi mai mult decât „copiii” tăi de tine. Şi n-aş fi crezut c-o s-ajung vreodată să mă bucur că sunt deja bătrână şi n-am copii. Am avut timp să mă bucur de viaţă şi, dacă fac abstracţie de pisici, pot spune cu inima împăcată „după mine potopul”.

          Apreciat de 1 persoană

          • Drugwash zice:

            Da, îmi aduc aminte vag despre copiii lăsaţi de voi la ţară, cred că am mai discutat la vremea respectivă sau după un timp. Uneori simt că înnebunesc cînd un potop de gînduri mi se învălmăşesc în minte ducînd la o concluzie complet diferită de „povestea” oficială pe o temă sau alta. Ni se tot bagă în cap că nu mai e loc pe pămînt pentru oameni şi animale deopotrivă, în timp ce unii nemernici – precum Gates – achiziţionează terenuri imense ce rămîn nefolosite. Ni se tot bagă în cap că nu mai e de mîncare să ne hrănească pe toţi – oameni şi animale deopotrivă – în timp ce marea majoritate a restaurantelor şi localurilor cu profil culinar, în special din „civilizata” americă, prin politicile lor interne dictate de legi cretine aruncă la gunoi, deşi perfect comestibile, cantităţi uriaşe de hrană zilnic.

            Şi noi şi animalele ce depind de noi suferim din diverse lipsuri, cel mai ades de foame dar şi de spaţiu, şi vina e tot a noastră şi tot pe noi – oameni şi animale deopotrivă – ne sterilizează sau ne ucid de-a dreptul în numele „umanităţii” şi al dreptului la viaţă. Probabil că toate astea fac parte din seria de teste, la diferite niveluri.

            Eu tot mai sper, undeva în străfundul inimii, ca Goldy să fi plecat după fete şi să se întoarcă peste o zi-două-trei, dar speranţa e atît de firavă încît mă feresc cît pot să mă agăţ de ea. De Ursache şi Zorro dispăruţi deja de un an de zile nu mai am speranţe, iar de ceilalţi dispăruţi de şi mai mult timp nici atît. Adelin… nu ştiu, a mai trecut pe aici cîteva zile, mai demult cînd a fost vremea foarte rece; acum nu l-am mai văzut. Sandy a trecut ceva mai des,chiar zilele trecute, dar a uitat de casă.

            Eu mă vait dar unii absolut nevinovaţi nu mai au case, nu mai au familii, nu mai au nici un mijloc de subzistenţă, iar alţii din altă parte ucid şi distrug fără să aibă habar de ce o fac. Un haos total. Un alt test. Aşa cum spunea Suzana, cel mai probabil urmează foamea care deja e pregătită în multe puncte strategice. După aceea… cine ştie, poate direct o invazie a unei specii non-pămîntene. Sau poate or să decidă mai înainte că întreg experimentul e un eşec şi distrug tot lotul – oameni şi animale deopotrivă. Poate şi „vasul de cultură” – Pămîntul însuşi. Că nebuni n-or fi numai pe Pămînt, pînă la urmă…

            Apreciat de 1 persoană

            • Vero zice:

              Distrugerea „vasului de cultură” se practică de indivizi mânaţi de curiozitate ştiinţifică, pusă în slujba propriei specii. Numai că din asta ar avea probabil de câştigat o altă specie, nu a noastră. 😦
              Ghinion, vorba unuia de-al nostru. Sau n-o fi de-al nostru? 😛

              Apreciază

              • Drugwash zice:

                Păi foarte posibil să fie numai cîştigul altei specii, că n-am mai văzut pînă acum asemenea sluj tras la indigo pe toată suprafaţa planetei şi totuşi omenirea în grosul ei să piardă. 😦

                De-al nostru a fost vreodată vreunul, de fapt…? Adică de-al poporului, de partea noastră, că de naţie dracu’ să-i ştie şi să-i pieptene, aia nu prea contează atîta vreme cît ţin cu patria – fie ea nativă sau adoptivă.

                Apreciat de 1 persoană

              • Vero zice:

                Cred că de-al nostru, în sensul de care zici, n-a fost niciunul. 😦

                Apreciat de 1 persoană

  3. Suzana zice:

    Ma intreb ce mai e corect pe aici sau aiurea. Pot observa o ‘armonizare’ a idioteniilor.
    Planul se deruleaza implacabil. A fost ‘virusiada’, transformata in ‘razboiada’ si probabil va urma ‘foamiada’. Dirijorii din umbra muta piesele pe tabla. Probabil se doreste o planeta cu putini oameni si multi ciborgi. Dar pe cuvant daca inteleg de ce le trebuie asa ceva? Doar daca au descoperit elixirul tineretii si vor trai mult si bine. Tie iti place SF-ul si mie. Eu zic ca mai este un ingredient necunoscut nou. Ceea ce ar fi si tare de tot…
    Oricum e bezna mintii sa rezolvi problemele cu statui daramate si artisti dati deoparte. Parerea mea este ca e un plan si din el fac parte si tentativele de a ne rascheta circumvolutiunile. Ca din punctul lor de vedere a gandi dauneaza grav sanatatii lor!

    Seara buna, draga Vero. Sa ne pastram calmul si sa ne iubim creierasul nostru, sa-l pastram in parametri cat de cat! 🙂

    Apreciat de 2 persoane

  4. Seldon Dors zice:

    Din aceeași categorie, nu înțeleg neam de ce sportivilor din Rusia, Bielarus și Ucraina li s-a interzis accesul în competiții sportive, că doar nu au dat o fugă între două etape să arunce vreo bombă sau ceva!

    Apreciat de 3 persoane

  5. psi zice:

    iar la zagreb l-au scos pe ceaikovski din concert. 😦 așteptăm cu interes majorările de prețuri, foamea și… gata, ne ducem toți pe lumea cealaltă?

    Apreciat de 2 persoane

    • Vero zice:

      Nu putem şti dacă acuzaţia adusă de Rusia Ucrainei (asta de aici) e adevărată. Dar, dacă este, ar explica de ce guvernaţii noştri vor să ne aprovizioneze cu iod. Că la atac cu bombe nucleare totuşi nu cred c-o să se-ajungă.

      Oricum, eu una refuz să-mi fac griji pentru ceea ce NU pot schimba. Îmi văd de viaţa mea ca şi până acum şi… vorba lui Eminescu: „De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris şi pentru noi, / Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război.”

      Apreciat de 2 persoane

      • psi zice:

        exact, vero. câtă vreme aflăm doar ”adevărul” uneia dintre părți… nu știm de fapt nimic. văzusem ieri și povestea despre laboratorul american din ucraina și-ar mai fi destule fragmente scăpate așa…
        eu zic altfel: nu am de gând să stau și să aștept să devin pământ de flori, oricum voi fi asta cândva, barem până atunci trăiesc, înfloresc. uneori în cărți. 🙂

        Apreciat de 2 persoane

        • Vero zice:

          Asta ziceam şi eu, psi – că-mi văd de viaţă, ca şi până acum.

          Apropo, nu pricep de ce s-a anulat lansarea cărţii tale, că la restricţii tocmai s-a renunţat, la noi, slavă Domnului, nu e război, o lansare de carte nu ia pâinea de la gura refugiaţilor…

          Eu cartea încă n-am comandat-o de pe site-ul editurii, că, dacă se poate, o vreau cu autograf. 🙂

          Apreciază

    • Drugwash zice:

      Cred că mai degrabă o să ne ducem pe cîte una dintre lumile celelalte. 😉

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.