Păi se pare că aşa au fost şi sunt toate vremurile – că doar noi nu suntem contemporani cu Dostoievski! Şi cam aşa a fost mereu majoritatea oamenilor, care majoritate n-a rămas în istorie, spre deosebire de minoritatea lipsită de astfel de defecte. Aşa că, privind în urmă, vedem consemnate în anale calităţile minorităţii lăudabile, iar uitându-ne în jur vedem defectele majorităţii; şi de-aia, la vremea lui, fiecare se plânge de decăderea omenirii şi de dispariţia vremurilor de care „se-nvredniciră cronicarii şi rapsozii”.
Cel puţin eu trăiesc cu impresia asta, fie ea greşită sau nu.
De multe ori am avut senzatia tot scormonind citate, chiar din timpuri mult mai vechi, ca putine lucruri s-au schimbat. Si oamenii au invatat prea putin. Ceea ce m-a nedumerit intr-un fel. Pentru ca e ca si cum ar exista ceva ce impiedica un salt peste o anumita limita. In sens mental. Nu doar la noi. Peste tot. Nu prea stiu cum sa formulez logic, pentru ca nu am un gand prea logic! Mai degraba SF! 😀
Noapte buna, draga Vero! ❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cred că am mai zis pe-aici, eu una sunt de părere că singurul progres al omenirii e progresul tehnic, datorat minorităţii care n-are defectele menţionate în citatul din Dostoievski. Iar progresul ăsta a făcut viaţa majorităţii mai uşoară, drept care majoritatea s-a mai prostit. Şi s-a mai şi şubrezit şi moleşit, fiindcă efortul fizic nu mai e neapărat necesar pentru supravieţuire.
Cred că saltul mental se face doar când întâmpini dificultăţi. În zonele tropicale, unde nu trebuie să te fereşti de frig şi-n pom creşte mâncare tot timpul anului, civilizaţia a rămas „babanieră” până când au sosit acolo oameni din zone mai reci, ajunşi pe o treaptă superioară a civilizaţiei fiindcă au fost nevoiţi să-şi facă îmbrăcăminte şi case şi să-şi conserve hrana şi să crească animale ca să poată supravieţui.
Noapte bună, dragă Suzana! 😘 ❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ai dreptate!
Ce să mai spunem despre asta:
„Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, dispreţuiesc autoritatea şi dovedesc lipsă de respect faţă de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. îşi contrazic părinţii, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior şi sunt tirani cu profesorii.
Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei înşişi. Nu au pic de respect pentru părinţi sau persoane în vârstă. Vorbesc ca şi cum ei înşişi ar şti totul şi ceea ce noi considerăm înţelepciune este lipsit de relevanţă pentru ei. Cat despre fete, sunt directe, lipsite de modestie şi nefeminine în limbaj, comportament şi îmbrăcăminte.”
Rămasă de la Socrate, de acum 2600 de ani!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😆
Quod erat demonstrandum.
ApreciazăApreciat de 1 persoană