Noiembrie

– pentru ziua de ieri, adică pentru miercurea fără cuvinte

Despre Vero

Îmi place să scriu, dar e mai uşor şi mai rentabil să traduc ce-au scris alţii.
Acest articol a fost publicat în de-ale mele și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Noiembrie

 1. Zina zice:

  Frumoase fotografii, dragă Vero! Ai tu așa un talent să surprinzi cerul cu nori și fără nori… De Chițurina și Grișka nu mai zic!

  Sănătate și numai bine! Aveți grijă de voi!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Drugwash zice:

  E atît de pustiu prin oraşul tău în miezul zilei că m-apucă plînsul. Şi norii ăia care parcă stau să cadă peste lume… Aproape apocaliptic. Parcă şi-n ochii Ziţei văd, aşa, o tristeţe sau poate-i doar melancolia toamnei… ori propria mea proiecţie.
  Să fiţi bine cu toţii!

  Apreciat de 1 persoană

  • Vero zice:

   Ora care apare acolo e cea la care am prelucrat poza, nu cea la care am făcut-o. 🙂 Imaginea e de la 6:25 dimineaţa. Se şi se văd oarece lumini aprinse.

   Ziţei cred că nu-i plăcea muzica de pe laptopul meu. 🙂

   Numai bine şi ţie, din toate punctele de vedere!

   Apreciat de 1 persoană

   • Drugwash zice:

    Am văzut că orele nu se potrivesc, nu-i ăsta baiul, dar indiferent de oră tot pustiu e, abia vezi un om-doi şi trei-patru maşini. În fine. Cred că mai degrabă la mine e problema. Mulţumesc de urare.

    Apreciat de 1 persoană

    • Vero zice:

     Oraşul e totuşi mort. Dimineaţa iese lumea la cumpărături. Puţina lume care a mai rămas. Tot ce era industrie a căzut, sau a decăzut. Fabrica în care am lucrat eu avea, în ’89, 5000 de angajaţi. Acum mai există o rămăşiţă a ei, în care cred că mai lucrează vreo 100 de oameni prost plătiţi, în covârşitoarea lor majoritate în prag de pensionare sau deja pensionaţi şi reangajaţi la negru sau pentru o nimica toată.
     Oamenii apţi de muncă au plecat, tot în covârşitoarea lor majoritate, în străinezia sau în diverse oraşe mai mari, iar o serie de pensionari s-au întors la ţară, în casele părinteşti. Duminica, la ora asta, chiar şi zona pieţei, aflată la doi paşi de mine, e aproape pustie, ţi-e şi frică să umbli pe-acolo.
     Ca să nu mai zic că toată lumea s-a puturoşit, se urcă în maşină pentru un drum pe care l-ar face pe jos în zece minute.

     Apreciat de 1 persoană

     • Drugwash zice:

      Deci ceva am sesizat eu bine pînă la urmă. Că dacă nu-s oameni, de unde să iasă pe stradă? Plus că mai sînt probabil şi din celelalte două categorii: cei ce se tem de „guvid” şi cei ce refuză botniţa – şi ca atare preferă să stea închişi în case decît să iasă măcar la o plimbare ca să-şi mai antreneze sistemul imunitar.

      Trebuie să recunosc că şi la mine s-au schimbat drastic lucrurile în ce priveşte traficul auto şi cel pietonal, însă nu chiar aşa aproape de zero. A fost aşa la începuturi, cînd lumea era speriată rău, cînd se cereau declaraţiile alea aberante pe hîrtie; atunci au fost cîteva zile în care am riscat să ies cu copiii la cabinet şi din taxi vedeam străzile pustii, traficul aproape zero, o linişte totală – exact ca în copilărie. Mi se părea ireal, parcă mă întorsesem cu mai bine de 40 de ani în timp. Acum a trecut sperietura, maşinile circulă aproape normal şi sînt oameni pe stradă, dar marea majoritate umblă îmbotniţaţi de nu-i recunoşti – chiar şi ţigăncile din zonă au măcar basmaua înfăşurată peste gură – dar ceea ce mă întristează e privirea lor cînd mă văd umblînd liber, fără botniţă: la unii văd o teamă, uneori profundă, iar la alţii aproape ură. Eu, omul cîndva normal, am devenit în mai puţin de un an de zile duşmanul societăţii, un criminal şi mai multe nu. Experimentul ăsta de dresaj social e un succes răsunător la scară mondială.

      Apreciat de 1 persoană

      • Vero zice:

       „Frica păzeşte bostănăria”. La unii frica de boală, la alţii frica de amendă.
       Dar pustietatea e dinainte de „guvid”. Oraşul s-a depopulat treptat:; e firesc să plece oamenii acolo unde găsesc mai uşor de lucru şi unde pot câştiga mai bine.
       Lumea iese la plimbare, duminica şi sâmbăta după amiaza, în mica zonă ultracentrală, dincolo de catedrala care se vede în poze. Sensul giratoriu de acolo e un soi de portal între zona animată şi cea în letargie.
       Iar dimineaţa piaţa şi magazinele din jur mişună de lume, mai ales sâmbăta şi duminica, când mai vin oameni de la ţară şi ies la cumpărături şi cei care merg la lucru în timpul săptămânii. Şi cele câteva cârciumi de pe margine se umplu ochi, mai ales că au în faţă şi câte un mic spaţiu cu mese înghesuite, care se poate numi „terasă”.

       În perioada declaraţiilor aberante, bulevardul era într-adevăr pustiu în zona noastră, chiar şi ziua în amiaza mare. În faţa catedralei stătea o maşină de poliţie şi poliţaii opreau aproape toate maşinile în trecere. Dar pe noi, ca pietoni, nu ne-a oprit niciodată nimeni să ne ceară declaraţia. E drept că am evitat maşina parcată, dar am trecut în piaţă pe lângă altele, cu poliţişti la şuetă lângă ele.
       Catedrala a fost foarte bine păzită şi în noaptea de Înviere, deşi pe stradă nu se vedea picior de om.
       Nu ştiu dacă mi-ai văzut postarea asta: https://anaveronica.wordpress.com/2020/04/11/feisbuchiseli/

       Apreciat de 1 persoană

       • Drugwash zice:

        Mulţi au spus că amenzile sînt neconstituţionale, uniii au acţionat poliţaii în instanţă şi au cîştigat, am copiat chiar oarece proceduri postate de cineva pe un alt blog. Dar nemernicii ăştia m-au adus în starea în care nu mai stau la discuţie cu nimeni.
        Mie nu mi-e frică nici de inofensivul virus nici de amendă – mi-e scîrbă doar, de starea în care am ajuns noi cei mulţi, de faptul că ne-am lăsat atît de uşor dezbinaţi şi apoi învrăjbiţi între noi, de… multe.

        Apreciat de 1 persoană

       • Vero zice:

        Tactica „divide et impera” are din ce în ce mai mult succes. 😦

        Apreciat de 1 persoană

       • Drugwash zice:

        Fiindcă întreg planul a fost gîndit cu mult timp înainte şi pus la punct în cele mai mici detalii. PsyOp, s-a folosit psihologia la greu, exploatarea la sînge a slăbiciunilor şi viciilor umane. Sînt convins că totul e un complex program software, cel mai probabil pe un supercomputer, care dictează absolut fiecare pas şi momentul în care trebuie făcut. Au mai spus şi alţii că sîntem sub conducerea AI. Cold facts only – no feelings whatsoever.

        Apreciat de 1 persoană

       • Vero zice:

        Sună a SF, dar… Viaţa bate filmul! 😦 Din păcate. 😦

        Apreciat de 1 persoană

       • Drugwash zice:

        Da, asemenea lucruri par complet imposibile la prima vedere, scoase din cărţi. Dar ceea ce Orwell şi masonul Huxley au scris cîndva şi la care lumea a zîmbit a neîncredere, se vede acum în realitate. Nu ştiu dacă ai văzut „Colossus: The Forbin Project (1970)” – IMDb ID 0064177 – dar acolo deja se prezintă o idee asemănătoare care porneşte aparent cu intenţii bune dar curînd situaţia se schimbă iar continuarea e lăsată la latitudinea imaginaţiei spectatorului. Avînd în vedere tehnologia şi cunoştinţele de acum, după jumătate de secol, de ce ne-ar mira dacă am trăi un scenariu similar.

        Apreciat de 1 persoană

       • Vero zice:

        N-am văzut filmul. Poate-l găsesc pe undeva, pe net.

        Apreciat de 1 persoană

       • Drugwash zice:

        E pe torente, nu ştiu dacă e şi în alte părţi.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.