Bless the Beasts and the Children

Totuşi, crusta nu e compactă: descrierea suferinţelor copiilor şi animalelor încă mă mai răneşte, uneori chiar până la lacrimi. Dar e oare firesc să traduci fără nicio tresărire pasaje care vorbesc cu lux de amănunte despre crime atroce şi să te răscolească adânc o scurtă referire la răstignirea unui şoricel?

Citatul e de aici şi mi-am adus aminte de el fiindcă…

Fiindcă am văzut azi cel mai recent difuzat episod din GoT / Game of Thrones /Ghemotron /Urzeala Tronurilor. E primul episod pe care l-am văzut de una sigură, cu sonorul la căşti, pen’ că jumătatea mea conjugală a zis, cu hotărâre, „pas” după episodul anterior. Adică pas-pas-pas,  pentru ultimele trei episoade ale serialului.

captură de ecran – GoT, sezon 8, ep. 4

M-am uitat la episodul ăsta şi, toate ca toate, da’ mie mi-a părut tare rău că a murit dragonul, bietul Rhaegal… Dacă moare şi al treilea dragon, cred c-o să plâng. Dragon sau şoricel (ca să revin la citatul de la început), ce contează?

Dacă există rai şi iad, nu mă-ndoiesc că toate animalele merg în rai. Iadul e numai pentru oameni. Pentru că răutatea gratuită e doar apanajul oamenilor. Câinele, de pildă, atacă atunci când îl asmute stăpânul. Ca şi dragonii din poveste, care scuipă foc la poruncă.

Şi, apropo de stăpâni şi de poveste: De ce, când, profitând de avantajul surprizei, are cele mai mari şanse să ucidă primul dragon în care trage, Euron îl alege pe ăla fără călăreţ, nu pe celălalt, care o poartă pe Daenerys, rivala lui Cersei la Tronul de Fier?

Oricum, eu nu zic „pas”. Am de gând să mă uit şi la următoarele episoade.

În paranteză fie spus, şi lui Grişka îi plac dragonii:


Asta a fost partea cu „the beasts”. Despre „the children” vorbim altă dată.

Despre Vero

Îmi place să scriu, dar e mai uşor şi mai rentabil să traduc ce-au scris alţii.
Acest articol a fost publicat în de-ale mele, lumea cărţilor și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Bless the Beasts and the Children

 1. psi zice:

  mno, eu m-am distrat copios cu paharul de starbucks uitat pe-o masă la winterfell.
  am de gând să văd și ultimele 3 episoade, fie și numai ca să ajung la 10 văzute de toate, dar cum discutam recent, scenariștii GoT au serioase probleme de imaginație, serioase. bine, nici martin nu-i prea departe dacă a ciopârțit lupii străvechi și nălucă pare mai degrabă din peisaj decât din poveste, dar nu pricep și pace de ce să omori simbolurile cu nonșalanță, ba încă și așa de sec, cum de taman micuța arya l-a ucis pe night king dintre toți ori pentru ce a murit missandei (mi s-a părut tare simplu și banal că a fost capturată și, cu siguranță și mai banal că au descăpățânat-o așa de iute, era la mintea cocoșului că daenerys o va sacrifica în contextul ăla).

  Apreciat de 1 persoană

  • Vero zice:

   Drept să spun, eu nu observasem paharul ăla. L-am văzut abia în postarea ta pe de FB.
   Trist e că nu l-a văzut nimeni la filmări, că nu l-au văzut la montaj, măcar să-l fi scos cumva, dacă era prea complicat să filmeze din nou scena.
   Da, treaba cu Arya a fost trasă de păr, ca şi cea cu Missandrei. Măcar n-au arătat cum a fost prinsă şi cum de ceilalţi au putut să-şi tragă bine mersi sufletul pe mal după ce au ieşit ca vai de ei din apă. Cum de nu i-a aşteptat nimeni acolo ca să-i căsăpească sau ca să-i ia prizonieri?
   Plus că, la cât de lipsită de scrupule e Cersei, cum de, când a venit Daenerys la negocieri cu doar o mână de oameni în faţa cetăţii, n-a pus un arcaş să tragă în ea? Pe urmă l-ar fi putut pedepsi pentru aşa-zisul lui exces de zel, luându-i gâtul. :mrgreen:
   Şi ce uşor au scăpat Tyron şi Jaime de ucigaşul trimis de Cersei (care nu se ştie cum a ajuns bine mersi să-i găsească pe amândoi singuri)! I-au promis un domeniu şi un castel mai mare şi gata, ăla şi-a luat vacanţă până la sfârşitul ostilităţilor.

   Sunt foarte curioasă ce-o să mai scrie moş Martin în cărţi – dacă or mai apărea vreodată (acum vreo doi ani, dacă n-am greşit socoteala, Nemira era în falsă alertă, credea că apare volumul următor, ne agăţase deja pe mine şi pe M.D. Pavelescu pentru traducere). Filmul a luat-o binişor pe lângă carte, unde nu se mai aude nimic de Sansa după ce o omoară Degeţel pe nebuna ei de mătuşă. Ramsay Bolton se însoară cu Jeyne, o bună prietenă la fetelor Stark, pe care i-o trimite Cersei, dând-o drept Arya, iar Theon nu o trădează şi o ajută în final să fugă – cu ea sare în zăpadă de zid, nu cu Sansa. Iar la sfârşitul ultimului volum, Jon Snow e mort şi Tyrion nu dă ochii cu Daenerys, care e dispărută, fugită din arenă cu dragonul ei.

   Apreciat de 1 persoană

   • psi zice:

    eu zic că moș martin are cărțile gata scrise, abia așteaptă să facă bănuți cu ele. și da, cărțile vor fi alăturea de film, pot înțelege asta. scenarita însă este (și văd că suntem amândouă de acord cu asta) jalnică. parcă și văd un final în coadă de pește. eu aș miza pe cersei, dar cum binele învinge întotdeauna…. nu cred saă scăpăm de snouilică devenit targaryen. daenerys pare pusă la colț, așa s-a văzut aseară (iar).

    Apreciat de 1 persoană

    • Vero zice:

     E posibil să fie gata scrise cărţile, sau să aibă nevoie doar de o sumară cizelare finală. Am citit acum mai mulţi ani un foarte scurt fragment din The Winds of Winter, nu ştiu dacă nu cumva chiar pe site-ul autorului.

     Presupun că Cersei are mari şanse să moară sugrumată – vezi https://www.youtube.com/watch?v=_2Qq5XJ_aNg&t=725s
     Şi asta: https://www.youtube.com/watch?v=mSd98VN0qC8

     Apreciat de 1 persoană

     • psi zice:

      moartea lui cersei poate fi credibilă dacă și numai dacă mergem pe rețeta binelui care învinge răul. iar eu nu cred neapărat în rețeta asta. 🙂 adică aș spera să învingă cel mai puternic, indiferent dacă e bun sau rău (chestii relative de altfel) dar sunt sigură că scenariștii n-o vor lăsa pe cersei în viață.

      Apreciat de 1 persoană

      • Vero zice:

       Eu nu cred deloc în reţeta asta! 😀 Şi mi-a plăcut seria „Cântec de gheaţă şi foc” în primul rând pentru că nici Martin nu părea să creada în ea. Însă mă tem că scenariul serialului virează către preferinţele marelui public american, obişnuit cu happy end-uri. Ba mă tem să nu meargă şi cărţile către un sfârşit [relativ] fericit. Multe cărţi/filme bune sunt stricate de un sfârşit tras de păr ca să fie fericit.

       Apreciat de 1 persoană

      • Vero zice:

       Oricum, personajele mele preferate sunt Tyron şi Daenerys – în ordinea asta. Mi-ar plăcea să supravieţuiască ei doi. Şi ultimul dragon. 🙂

       Apreciază

       • psi zice:

        mie mi-a plăcut mult dayne, sabia dimineții, îmi place cum e construit jaime și, desigur ”cercei”. da, și tyrion este bine conturat, daenerys, cel puțin în film și mai cu seamă în ultima serie mi se pare ezitantă, deloc fericită că snouilică e un targaryen ca și ea. parcă nu mai are suflu.

        Apreciat de 1 persoană

       • Vero zice:

        Mie îmi plac cei doi din cărţi şi din sezoanele anterioare ale serialului.
        De Dayne, sincer, nu-mi aduc aminte. (Mi-am propus să recitesc cărţile şi să revăd tot serialul, poate chiar în vara asta.)
        „Cercei”, da, e un personaj bine conturat şi, dacă mă gândesc bine şi mă imaginez în locul ei, într-o lume medievală şi în situaţiile în care s-a aflat, nici măcar nu mi se pare personaj negativ. Numai că frăţiorul ei Tyrion, mai ales cel din cărţi, îmi place mult mai mult. E personajul meu preferat.

        Apreciat de 1 persoană

       • Vero zice:

        L-am căutat pe Dayne prin cărţi (m-ai făcut curioasă). E mort şi diverse personaje îşi amintesc de el. În serial nu ştiu când a apărut, acolo nu-l pot căuta cu „find”. Dar cred că-l pot găsi pe YouTube. 🙂

        Apreciază

       • psi zice:

        sabia dimineții a murit de multă vreme, da. era și un actor fain care îl interpretase, eric beaumont. cumva cred că l-am reținut datorită acelei sabii și muzicalității numelui lui. nu l-am văzut în serial, dar mi-l amintesc bine din cărți. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

 2. Spunsieu zice:

  Mie imi place si lupul lui Jon, desi si cu asta sunt niste semne de intrebare: de ce a pornit sa lupte alaturi de Jorah si de dothraki, n-are noima scena, lupul se tinea dupa Jon, nu cred ca avea vreun discernamant intr-un razboi. Si apoi, cum adica ramane la Winterfell? Era mai mult salbatic, mai degraba s-ar fi intors in padure daca Jon nu il lua cu el. In rest, savurez serialul, desi pare ca scenaristii forteaza un pic deznodamantul, se intorc lucrurile mai repede decat ne-am obisnuit in filmul asta. Famecul consta in faptul ca nimic nu se intampla aiurea, totul e consecinta povestilor din urma, trebuie doar sa cunosti amanuntele.

  Apreciat de 1 persoană

  • Vero zice:

   Şi mie îmi place şi lupul, mi-a fost milă de el când a scâncit la plecarea lui Jon. Dar Jon l-a rugat pe Tormund să-l ia cu el dincolo de zid, deci lupul nu rămâne la Winterfell.
   Apropo de lupi, când a fost ucisă Lady, lupoaica Sansei, am plâns.
   Iar scenariştii nu se ridică la înălţimea lui Martin. Or fi faptele consecinţe ale poveştii din urmă, dar sunt nişte consecinţe cam trase de păr. Toate nemulţumirile fanilor, despre care am citit pe net, mi se par întemeiate.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.