Reeditare & divagare

 

După cum se vede mai sus, contribuţia mea la traducerea acestei cărţi e infimă; volumul conţine una sau cel mult două strofe (am uitat exact câte ) din poemul Childe Roland to the Dark Tower Came, tradus de mine. Am fost încântată că, pentru atâta lucru, numele îmi apare pe carte şi pe site-ul editurii.

Dar se pare că, după o bilă albă, urmează adesea una neagră, mai mare. Ultimul volum al seriei Turnul Întunecat conţine, în anexă, traducerea integrală a poemului cu pricina, la care am muncit cum nu mi s-a întâmplat de prea multe ori. Nu sunt super încântată de rezultat – pe care-l puteţi citi aici; dacă n-aş fi lăsat traducerea (cu excepţia celor 3 sau 4 strofe apărute în romanele anterioare) pentru ultima sută de metri (ceea ce înseamnă 2 zile în care m-am scremut aproape pentru fiecare cuvinţel), mi-aş fi dat, poate, în final, nota 9 – că 10 echivalează aici, în viziunea mea, cu utopica perfecţiune. Dar pe deplin nemulţumită am fost când am văzut că, de data asta, editura a păstrat tăcerea în ceea ce priveşte traducerea celor 34 de strofe – adică nu-mi apare numele pe nicăieri. Mi s-a promis că această „scăpare” va fi eliminată la reeditarea cărţii, pe care o aştept, aşadar, cu interes.

Poate că, pe durata aşteptării, o să citesc şi ultimele 6 romane ale seriei (nu l-am citit decât pe primul :mrgreen: ). Dar nu sunt singurele cărţi necitite din biblioteca mea şi recunosc că sunt mai nerăbdătoare să aflu ce se ascunde între coperţile altora. Până una-alta, tocmai am început Greva Păcătoşilor; m-au făcut curioasă cele două recenzii oarecum nefavorabile lansate în world wide web de Blogosfera SF&F. (De unde se vede forţa publicităţii negative; probabil că aş mai fi lăsat cartea să vegeteze în raft dacă recenziile în cauză nu i-ar fi găsit niciun cusur. )

Publicitate

Despre Vero

Îmi place să scriu, dar e mai uşor şi mai rentabil să traduc ce-au scris alţii.
Acest articol a fost publicat în de-ale mele, nemulţumiri, Traduceri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Reeditare & divagare

  1. A thorn in your side zice:

    Numa’ de-ai dracu’ n-or să reediteze cartea cu pricina, pun pariu! 😛 😀

    Apropo, chiar există acel word wide web ori ai halit L-ul din world? Întreb şi io ca neştiutoru’, după juma’ de an… 🙄

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.