Cărţi şi cartofi – sau în faţa indiferenţei faţă de carte

Citez dintr-un comentariu pe care Tibi cred că şi-l recunoaşte (am scos link-ul ca să nu mai fiu acuzată că asociez în mod jignitor o anumită carte cu cartofii):

„Nu-i înţeleg pe cei care plătesc orice preţ cerut pentru cartofi, dar brusc devin tulburaţi de preţul uriaş cerut de cultură. Fac pariu că aceia care întreabă cît costă o carte n-au cumpărat şi/sau citit mai mult decît a fost strict necesar pentru parcursul şcolar şi/sau profesional. Vă asigur că fără cultură noi am fi orice în afară de a fi oameni şi acest lucru este din ce în ce mai evident în societatea în care trăim momentan.”

Mie mi se pare că răspunsul e foarte simplu:

Societatea în care trăim momentan e o societate săracă (din varii motive, pe care nu mă întind să le discut aici), iar, în societăţile sărace, grosul populaţiei nu-şi cheltuieşte puţinii bani decât pentru strictul necesar. Şi nu poţi trăi fără să mănânci, iar cartofii intră la capitolul hrană; dar fără citeşti poţi trăi, aşa că… Spune-i unui şomer cu trei copii de crescut că trebuie să le mai cumpere şi cărţi dacă vrea să scoată oameni din ei şi, în cel mai bun caz, o să-ţi râdă în nas…

În plus, cartea o poţi împrumuta de la un prieten, de la o bibliotecă…, dar cartofii nu. Nu poţi mânca aceeaşi cartofi pe care-i mai mănâncă doi trei patru prieteni de-ai tăi, dar puteţi citi acelaşi exemplar dintr-o carte! 😛 (Nu mai spun câte cărţi pot citi gratis online, câte poti descărca gratis, sau cumpăra la grămadă, pe DVD-uri, la un preţ derizoriu… Şi de cartofi mâncaţi online sau în format electronic n-am auzit!)

Şi mai apare un fenomen: eu una am tot cumpărat cărţi, am o mulţime (aş putea zice o groază :D) care aşteaptă să fie citite, şi n-am timp să le citesc (şi nici loc în bibliotecă nu mai am). Aşa că acum mă gândesc de zece ori înainte de a mai cumpăra o alta. Să nu-mi spuneţi că le pot lăsa moştenire. N-am cui. (Ştiu pe cineva – un văr ai cărui copii au plecat în străinezia – aflat în căutarea unei biblioteci căreia să-i doneze numeroasele sale cărţi, dar n-a găsit niciuna care să i le primească.)

Concluzia mea: atâta vreme cât n-o să avem o clasă de mijloc numeroasă, cu destulă dare de mână ca să-şi cumpere cărţi şi cu destul timp liber ca să le citească, piaţa de carte o să meargă în continuare prost. Editorii au nevoie de sprijinul politicienilor, pe care s-ar părea că, în societatea în care trăim momentan, orice nu ţine de propăşirea personală îi lasă indiferenţi (şi, fie ei de dreapta, de stânga sau de centru, în privinţa asta sunt toţi o apă şi-un pământ).

* * *

Despre indiferenţă au mai scris azi psi şi alţii – mergeţi pe blogul ei ca să-i găsiţi.

Despre Vero

Îmi place să scriu, dar e mai uşor şi mai rentabil să traduc ce-au scris alţii.
Acest articol a fost publicat în despre lume şi viaţă :P, lumea cărţilor, nemulţumiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

46 de răspunsuri la Cărţi şi cartofi – sau în faţa indiferenţei faţă de carte

  1. Scorpio zice:

    :)) Mai..nu stiu ce sa aleg: cartofi? carti? pot manca foile cand mi-e foame? :))))

    Apreciază

  2. Pingback: Psiluneli- În faţa indiferenţei | Cățărătorii

  3. romanianstampnews zice:

    Ai mare dreptate. Aproape că am avut scandal cu ai mei din cauza cărţilor („ne dau afară din casă!”). Nu-mi vine să le dau. Nici nu aş avea cui.
    Săptămâna trecută m-am întâlnit cu un cunoscut în oraş, aveam la mine o cărţulie mai groasă, o monografie pe care abia o cumpărasem. M-a certat că am „aruncat atâţia bani”… Nu l-am contrazis, chestia e că nu poţi spune aşa ceva. Dar e chestie de „nuanţă” până la urmă.

    Apreciază

  4. vavaly zice:

    cam pe acolo sunt si eu , am inceput sa cumpar carti dar numai am unde sa le pun . timp incerc sa imi fac. dar realitatea asta este, de multe ori punem in balanta cultura versus mancare. nu prea avem ce face.

    Apreciază

  5. Fără vreo legătură cu postarea ta dar, deosebit de important !

    Apreciază

  6. Cuvânta zice:

    In plus, oamenii discuta mai mult in jurul oalei cu cartofi, decat in jurul unei carti. Rareori cartile au fost scrise cu burta goala.

    Apreciază

  7. Pingback: În faţa indiferenţei – psi-luneală | Tiberiuorasanu's Blog

  8. Mdea. Se pare că-s în minoritate 🙂
    Eu mai degrabă mănînc gaura de la covrig decît să-mi refuz o carte pe care o doresc. Am peste două mii de volume şi cumpăr în continuare. Drept este că nu cumpăr decît după ce le citesc pe acelea deja cumpărate. Cît despre loc, le cam pun alandala peste tot. Rămîn în continuare la părerea că indiferent cît de săraci am fi, fără cultură ne-am reîntoarce la stadiul de animalitate. De fapt, se vede cu ochiul liber în jurul nostru la ce au condus protevizarea, otevizarea, antenizarea şi manelizarea societăţii: plagiator Prim Ministru şi repetent Preşedinte al Senatului, peste 10 % dintre aleşi au dosare penale, reporterii de la tele sunt pur şi simplu analfabeţi, profesorii nu iau note de trecere la concursurule de titularizare şi exemplele mai pot continua.

    Apreciază

    • Vero zice:

      Nu eşti singurul dispus să rabde el de foame ca să-şi cumpere o carte. Dar, dacă ai avea acum copii de crescut, le-ai da şi lor să mănânce gaura de la covrig ca să ai cu ce cumpăra cărţi?
      Şi, orice-ai spune, cultura prosperă în societăţile bogate. Fireşte că fără ea ne ne apropiem de stadiul de animalitate şi, ca urmare, societatea noastră mai sărăceşte puţin, apoi cultura noastră mai dă un pas înapoi, şi tot aşa. E un nenorocit de cerc vicios, iar ieşirea din cercul ăsta e comună cu ieşirea din sărăcie.
      Tu eşti un idealist, Tibi, şi eşti de admirat pentru asta. Însă realitatea e prozaică şi nu se spune degeaba că totul trece prin stomac.

      Apreciază

      • Dragă Vera, nu întotdeauna am stat pe roze, cînd băiatul meu intrase în clasa a II-a am rămas fără servici, as fost cumplit o perioadă dar, am ieşit la liman. Eu mă refer în special la oamenii care au posibilităţi financiare dar preferă orice în afară de a-şi cheltui banii pe cultură (carte, film, operă, teatru, expoziţii, muzee şamd)

        Apreciază

        • Vero zice:

          Da, aici ai dreptate, dar ăştia cu posibiltăţi financiare sunt puţini în comparaţie cu restul, şi mai sunt şi inculţi pe deasupra. Ce pretenţii poţi să ai de la nişte profitori şi nişte hoţi? Ăştia s-au băgat în faţă, şi s-au înfipt bine, şi, după cum spuneam, indiferent de culoarea politică, sunt toţi o apă şi-un pământ.

          Apreciază

  9. dordefemeie zice:

    Vero are dreptate, solutii exista si pentru cei fara dare de mana, internetul este una dintre ele, bibliotecile la fel sau imprumutul de la prieteni, problema e sa vrem sa citim, atat.

    Apreciază

  10. Gabriela zice:

    Vera, daca unii ne-au dat reforma pe paine, putem si cartofi pe carte? 🙂 Adevarul este ca acea clasa de mijloc, este asa cum spui, slab reprezentata. Cartile in Romania au acelasi pret ca in Germania. E un pret corect, insa veniturile celor romanilor sunt cam de 10 ori mai mici. Oamenii nu isi permit sa le cumpere. Poate nu e chiar indiferenta. Cand venitul lunar nu iti acopera nici cele necesare traiului cum iti mai permiti sa cumperi carti. Apoi sa nu uita, ca politicienii ne vor prosti. E un motiv pentru care lucrurile merg asa cum merg.

    Apreciază

  11. psi zice:

    eu nu voi renunţa niciodată la cărţi şi mă bucură enorm fiecare carte care se naşte.
    sigur, în vremurile apăsate de acum oamenii îşi stabilesc alte priorităţi, cărţile nemaifiind printre ele. dar eu nu pot fi altfel şi… nici nu vreau.
    deci, tibi, nu eşti singur. 🙂

    Apreciază

  12. Mitzaa Biciclista zice:

    Faza asta cu cărțile că sunt scumpe e doar un pretext. Dacă dai o raită pe la Adevărul descoperi cărți la niște prețuri pentru care nu ți-ai cumpăra nici măcar un pachet de țigări bune. Dar îi vezi pe toți că fumează.

    Apreciază

  13. Pingback: În fața indiferenței … mă cutremur « Dictatura justitiei

  14. alma nahe zice:

    Păi, să facem o petiţie să mărim preţul la kilu’ de cartofi. Aşa o să avem şi cărţi, şi ce ronţăi! Că şi ţăranu’ trage de-l ia Mama Gaia pe câmp.
    Şi-am mulţumi aşa şi ţăranu’ şi …scriitoru’, şi cititoru’ fan cartof…

    Apreciază

  15. SimonaR zice:

    Am o grămadă de cărți necitite din lipsă de timp, dar cumpăr în continuare, prea sunt ca un magnet în raft.. nu mă pot abține 😀
    Personal cred că în România cărțile sunt scumpe în comparație cu veniturile, adică au același preț ca și aici, unde salariul minim e 500€, iar în țară nu știu dacă ajunge la 200€

    Apreciază

    • Vero zice:

      Nu ştiu care e salariul minim, dar cărţile sunt scumpe şi pentru buzunarul meu, deşi veniturile mele cred c-ajung, în medie, la salariul mediu. Eu m-am umplut de cărţi în ultima vreme mulţumită exemplarelor de traducător, care la Nemira sunt multe şi pot fi schimbate cu alte cărţi. Iar de la RAO am mai luat şi cărţi de banii pe care mi-i datorează şi mi-i plătesc cu ţârâita.

      Apreciază

  16. Zina zice:

    Bravo, Veronica, bine ai zis ! In piramida trebuințelor, a lu’ unu, Maslow, mancarea si adapostul sunt primele, dupa mancare vine nu spun ce, pe urma alte vreo cateva trepte si abia apoi aceea nevoia de a cunoaste, de a citi, de a studia, de a se auto-dezvolta. Deci, pana nu se rezolva trebuintele de baza, nu ne putem astepta sa rupa usile librariilor cumparatorii…

    Apreciază

    • Vero zice:

      Mulţumesc, Zina.
      (Şi zic eu că e chiar o chestie „la mintea cocoşului”, nici măcar nu e nevoie să fi auzit de Maslow şi de piramida lui. De-aia am şi scris articolul. Mi s-a părut ciudat că-şi poate pune cineva o asemenea întrebare.)

      Apreciază

  17. lili3d zice:

    Ar fi bune, poate, niște cărți cu coperte din cartofi…

    Apreciază

  18. Pingback: Mărul | Gabriela Savitsky

  19. Pingback: DISNEYLAND PARIS - Vaporul cu zbaturi - Zinnaida

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.