Cuvinte din trecut – Mătuşa Pia

Pregătisem altceva pentru astăzi, dar am reprogramat pentru una din săptămânile viitoare. Deocamdată vă invit în schimb să faceţi cunoştinţă cu mătuşa Pia – sau să vi-o reamintiţi.

Mătuşa Pia (foto aici, jos) e sora mai mică a mamei – singura mea mătuşă încă în viaţă. Am scris despre ea şi despre ţăcănelile ei e mai multe ori. Iată titlurile articolelor – sunteţi invitaţi să le citiţi în măsura în care aveţi timp şi chef (primele 3 sunt mai lungi, celelalte sunt scurte sau chiar foarte scurte):

Ce mi-a venit cu mătuşa Pia? Ei bine, eu fiind ruda ei cea mai apropiată şi neaflându-ne în acelaşi oraş, îi dau telefon în fiecare seară, la opt trecute fix, şi mi se plânge de aceleaşi false probleme de nerezolvat, iar eu îi dau aceleaşi răspunsuri idioate. Aşa că m-am gândit să-i propun în schimb o jumătate de oră de lectură la telefon – nu poate citi singură, e aproape oarbă, abia dacă-şi mai „vede potecuţa”, ca să folosesc o expresie de-a ei. A fost de acord, o să-ncepem de mâine, şi vrea să-i citesc ceva tradus de mine.

Aşa că, în seara asta, după ce-am închis telefonul, m-am dus în faţa raftului cu cărţile pe care le-am tradus, încercând să aleg ceva pe gustul şi înţelesul unei femei care, dac-o vrea Dumnezeu, o să-mplinească 90 de ani peste 3 luni şi care nu mai e tocmai întreagă la minte. M-am uitat la cărţi pe rând şi am strâmbat din nas pe rând. Cele traduse pentru RAO sunt prea violente, prea pline de crime la tot pasul. Cele pentru Nemira sunt prea SF, ca şi cele pentru Leda – mă îndoiesc că ar pricepe, de exemplu, ceva din Snow Crash sau din Flashforward, sau din Little Brother. M-am oprit o clipă în faţa lui James Dean, Rebelul – una dintre cele mai frumoase cărţi traduse de mine. Poate i-ar plăcea, e despre actori din tinereţea ei, numai că e singura traducere în care nu am ocolit/îndulcit expresiile fără perdea (am avut binecuvântarea editorului). Am zăbovit şi în faţa poveştii cu piraţi, Pe ape şi mai tulburi, dar nu cred totuşi c-o tentează istoriile cu zombi şi alte arătări. Bărbatu-meu mi-a sugerat poveştile de Crăciun ale Donnei VanLiere. Astea nici n-au apărut încă, ceea ce n-ar fi o problemă, i le-aş putea citi de pe laptop, dar sunt prea lacrimogene (mai ales prima) – în primul rând nu cred că le mai suport eu.

Ei, şi m-am întors din nou la cărţile de la Nemira… M-am gândit în treacăt că poate i-ar fi plăcut Dansul Dragonilor – din care e însă din păcate greu să pricepi ceva dacă n-ai citit romanele precedente – şi m-am oprit la… Jocurile Foamei!

Aşa că, asta e, mâine încep să-i citesc mătuşii Pia aventurile lui Katniss Everdeen. Sunt foarte curioasă ce-o să zică – cel puţin tot atât de curioasă cum sunt să văd filmul!!! 😀

Alte cuvinte din trecut găsiţi la: psi, tibi, cita
Blueriveroanaclara, tiberiu, dictaturajustitiei, dagathaflaviusobeada, anacondele au urmat exemplul lui psi, punând, în locul cuvintelor din trecut, cuvinte despre Eminescu. Recunosc că mie personal nu mi-a dat prin cap una ca asta – pentru mine ziua de 15 ianuarie are, în plan apropiat, ca să zic aşa, o semnificaţie mult mai tristă: e ziua în care a murit mama 😦
Publicitate

Despre Vero

Îmi place să scriu, dar e mai uşor şi mai rentabil să traduc ce-au scris alţii.
Acest articol a fost publicat în amintiri, de pe blogurile mele, de-ale mele, despre lume şi viaţă :P, lumea cărţilor, mătuşa Pia, Traduceri, traducatori, etc și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Cuvinte din trecut – Mătuşa Pia

 1. Pingback: Nemuritorul Eminescu. Repostare « Tiberiuorasanu's Blog

 2. psi zice:

  dumnezeu să o ierte pe mama ta. e tot ce pot spune. 😦

  Apreciază

 3. Pingback: psi-words » cuvinte din trecut- dor de eminescu

 4. Pingback: Alt fel de cuvinte …din trecut « BLOG D'AGATHA

 5. Pingback: N-am chef, deloc, de Eminescu astăzi ! « Dictatura justitiei

 6. Pingback: Cuvinte din trecut – 1914 | Cioburi de chihlimbar

 7. Diana Alzner zice:

  Mă întreb dacă mie îmi va citi cineva vreodată ceva la telefon. Dacă îmi va dărui atâta atenţie.
  Dumnezeu să le odihnească pe mame, Vero. A mea s-a dus pe 24 ianuarie.

  Apreciază

  • Vero zice:

   Şi eu mă-ntreb dacă mie o să-mi citească vreodată cineva, dacă n-oi mai fi în stare s-o fac singură.
   Şi da, Dumnezeu să le odihnească pe mamele noastre şi pe ale altora. Cealaltă soră a mamei (şi ea tot fără copii, şi tot ca o mamă pentru mine) s-a prăpădit pe 25 ianuarie (la 14 ani după moartea mamei, deşi era sora ei cu şapte ani mai mare).

   Apreciază

 8. Felicitari. Faci un lucru minunat, si daca-i citesti Praslea si merele de aur…….!

  Apreciază

  • Vero zice:

   Mulţumesc 🙂
   Fiindcă veni vorba… Jocurile Foamei nu i-au plăcut, s-a plictisit după vreo 5 pagini. I-am citit câteva poezii de Topârceanu (îi plac foarte mult versurile, ştie o grămadă pe dinafară), iar acum suntem la Pe Aripile Vântului, una dintre cărţile ei preferate.

   Apreciază

   • Alexutza zice:

    Tocmai am descoperit postările despre mătușa Pia! Și rămăsesem în suspans, nu știam dacă i-au plăcut Jocurile foamei! Acum ce-i citiți? ”Pe aripile vîntului” e destul de lungă, probabil n-ați trecut la altceva… (e și cartea preferată a mamei :))

    Apreciază

    • Vero zice:

     Acum citim romanele din ciclul Jalna (Mazo de la Roche). Tocmai am dat gata volumul patru – şi cred că mai sunt vreo zece, dacă nu s-o plictisi între timp. Pe la volumul II a zis la un moment dat că nu-i mai place. Şi am încercat să-i citesc o povestire de Maugham, pe care însă n-a avut răbdare s-o ascute până la capăt. Pe urmă am încercat cu Toate Pânzele Sus (şi ea mi-a citit-o mie când eram copil), dar, după două seri, a vrut să ne întoarcem la Jalna.

     Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.