Păpuşa – de la Sonia la Grişka

Mi-aduc aminte, vag, de prima mea păpuşă. Ştiu că o chema Sonia. Dacă nu mă-nşel, era „made în URSS” (n-am cum să verific, cei pe care i-aş fi putut întreba au trecut de mult în altă lume 😦 ). Când am primit-o aveam trei ani, sau poate nici atât. Mi s-a spus că era foarte frumoasă, cu păr lung, blond şi buclat, cu ochi albaştri pe care ştia să-i închidă şi să-i deschidă, după cum ştia şi să-mi spună „mama”. Numai că a avut parte de o mamă rea. Am tuns-o – cât am putut de scurt; în amintire o văd cu părul ciumpăvit, mai degrabă dezbrăcată decât îmbrăcată, desculţă… Şi mi s-a povestit că-mi plăcea să mă urc cu ea în vârful patului, s-o iau de-un picior şi s-o arunc pe podea. Eram şi „mama” unor ursuleţi, trei la număr, cu care mă purtam frumos – poate fiindcă-mi plăceau şi ursuleţii de la grădina zoologică. Nu ştiu ce-aveam cu păpuşa. Oare o invidiam, ştiind, cumva, că eu n-o să fiu niciodată atât de frumoasă?

În fine, adevărul e că nu m-am omorât niciodată jucându-mă cu păpuşile. Am mai avut şi altele, am uitat cum le chema şi cum arătau. Ţin minte doar că-mi plăcea să mă joc cu ele de-a şcoala şi să le-altoiesc cu linia fiindcă nu se ţineau de-nvăţătură. Nu fiindcă eu aş fi mâncat bătaie. Cea mai cumplită pedeapsă cu care m-am ales pentru rezultate nesatisfăcătoare în acest domeniu (adică pentru prima mea notă de şapte, căpătată în clasa a treia) a fost un „Vai, Veronica!”, rostit de mama pe un ton pe care n-am reuşit să-l reproduc niciodată, dar pe care n-o să-l uit cât oi trăi, ca şi cum ar fi fost scandalizată la culme, dezamăgită de moarte, chinuită de o durere fără margini… Ţin minte că mi-a venit să intru în pământ – aproape că aş fi preferat să mă bată!

Revenind la păpuşi, le mai fericeam şi cu oarece injecţii, folosind ace cu gămălie – după părerea mea de moment, lăsau în urmă nişte găurele foarte drăguţe :mrgreen:

Uneori mă întreb dacă aş fi fost o mamă rea şi în realitate, dacă mi-aş fi altoit copiii… Deşi, de când îl am pe Grişka, mă gândesc că poate nu i-aş fi bătut, fiindcă pe el, motanul meu „cu blana-n dungi, cu gheare şi musteţe lungi, c-un ochi verzui şi-un ochi căprui.” (descrierea din poezia lui Nechita Stănescu i se potriveşte ca o mănuşă) nu l-am bătut niciodată. El e acum păpuşa mea (i se spune uneori pisică-păpuşică) care aleargă prin apartament cu strigături, face băi de coadă, mă muşcă şi mă zgârie, doarme lângă mine în fiecare noapte şi mă cheamă la joacă aşezându-mi-se pe tastatură.

Această prezentare necesită JavaScript.

Despre o păpuşă sau alta au mai scris: psi, scorpio, redsky, dictaturajustiţiei, virusache, almanahe, mitzaabiciclista, tiberiu, cita
Publicitate

Despre Vero

Îmi place să scriu, dar e mai uşor şi mai rentabil să traduc ce-au scris alţii.
Acest articol a fost publicat în amintiri, de-ale mele și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Păpuşa – de la Sonia la Grişka

 1. M-a bătut gândul să scriu și eu despre unica mea păpușă Lili.
  Ai fi fost o mamă foarte bună pentru că știi să iubești.

  Apreciază

 2. Pingback: Păpuşa « Tiberiuorasanu's Blog

 3. psi zice:

  lili o chema şi pe păpuşa mea cu care nu m-am jucat niciodată. rusoaica mea se numea tania şi a cam păţit aceleaşi lucruri ca şi sonia ta: tunsoriextra scurte, vopsea roşie de cerneală şi multe altele… lui maya nu i-am spus încă păpuşă, dar este deja foarte iubită de noi.
  naomi este şi acum… „inima lui mama”.

  Apreciază

 4. Pingback: Păpuşa « Almanahe's Weblog

 5. cita zice:

  Griska se bucura de excesul tau de iubire!

  Apreciază

 6. Eu despre păpuşi am o singură amintire şi aia de cînd mă însurasem. 🙂
  Am văzut odată într-un artizanat o pereche de păpuşi de cîrpă – un el şi o ea ţinîndu-se de mînă. Am pus-o la intrarea apartamentului şi a fost ca un soi de simbol al casei. 🙂
  ps. Cine iubeşte animalele iubeşte şi copiii aşaa căăă sigur ai fi fost o mămică bună!

  Apreciază

 7. Mitzaa Biciclista zice:

  mârtanul tău, se citește pe chipul lui cât e de iubit. 🙂

  Apreciază

 8. almanahe zice:

  Dacă ar fi să-ţi „fur” titlul şi eu aş zice, de la ZOIA la JORA; Pe prima mea păpuşică o chema Zoia şi-mi amintesc momentul când am primit-o ca şi-acum; nu era vreun eveniment special, Crăciun sau mai ştiu eu ce altă sărbătoare. Mamei mele îi plăcuse foarte mult şi mi-a luat-o, dar mi-a zis să nu-i zic tatălui meu că ea a cumpărat-o, ci colegele ei de la serviciu, că nu prea stăteau bine cu banii ai mei. ZIs şi nu făcut, fiindcă în momentul în care tatăl meu a intrat pe uşă eu m-am repezit bucuroasă spre el, cu Zoia în braţe şi i-am zis: „mămica mea, mămica mea…mi-au cumpărat-o fetele, tăticule, să ştii!” Evident că s-a prins, dar a fost discret. Mi-a zis când eram mai mare.
  Iar Jora, e de departe păpuşa preferată, în primul rând fiindcă o păpuşică de plastic sau una de cârpă, ziar, burete(ca cele pe care le fac eu) nu vorbesc decât ajutate, dar Jora mea e o vorbăreaţă, mi-ascultă toate prostiile, mă linge când mă doare câte ceva, inclusiv inima ; cred că mai degrabă eu sunt copilul ei. 🙂 aşadar, dacă ne îndoim că am fi nişte mămici bune, Vero, poate că suntem, am devenit, nişte copii buni, nişte pisoiaşi. 🙂

  Apreciază

 9. Diana Alzner zice:

  Noi două ne-am fi jucat foarte frumos cu păpuşile, întrucât le tratam la fel. 😀
  Pe lângă injecţii, ale mele au suferit şi nişte operaţii.
  Cu foarfeca de vie.
  Dar ca şi în cazul tău, pisicile o duc excelent cu mine. 😀

  Apreciază

 10. Sa-ti traiasca papuselu’..Griska,bre! :))

  Apreciază

 11. Pingback: “Ia de-aici”! « Gabriela Elena

 12. Pingback: Păpuşa | Un blog de poveste

 13. Pingback: Amintire | VERONICISME

 14. Pingback: Am văzut un Nono | VERONICISME

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.